
ORTALIKTA DOLAŞAN KORKUNÇ TEHLİKE
Son bir hafta içinde, sosyal medyada bir video, doğru bir konu yanlış bir uyarı ile dolaşıma girdi. Videoda bir kişi elinde bulunan ince, 10 x15x35 cm uzunluğunda dikdörtgen prizma bir lityum batarya ile asansöre giriyor. Asansör kamerasında kişi asansör düğmelerine basıp, hareket ettirdiği zaman, diğer elinde taşıdığı batarya birden bire ateş alıyor ve çok büyük bir alevlenme oluyor. İç kamera bu yangın ile iptal olduğu için devamını göremiyoruz, yalnız kat kamerasından asansör girişi görülüyor. Çağrılan itfaiyeciler asansörden feci şekilde yanmış ve büyük bir ihtimalle ölmüş kişiyi sürükleyerek indiriyor.
Bu feci görüntü ile servis edilen yanlış uyarı metni şu şekilde;
D İ K K A T
Hiçbir koşulda asansöre herhangi bir aküyle, ister araba aküsü, ister motosiklet aküsü veya başka bir akü olsun, binmemelisiniz. Çünkü asansör kapısı kapanır kapanmaz, hemen bir manyetik alan oluşur ve asansör kabini anında tutuşur ve cehenneme döner şeklinde.
Tabiki devamında bu uyarının paylaşılarak farkındalık oluşturulması isteniyor.
Aslında video ve farkındalık oluşturma isteği doğru ama gerekçesi tamamen uydurma. Yangının çıkmasının manyetik alan ile alakası yok. Yangın lityum bataryaların klasik tehlikeleri ile ilgili. Hatırlarsınız yıllar önce cep telefonlarında lityum piller yaygınlaşırken de bu tür yangınlar çok olurdu. Lityum bataryalar patlamaz ama birden ve çok hızlı yanarlar. Cep telefonunun küçücük pili bile korkunç bir alev çıkararak, araba ve evlerde yangınlara sebep verebilir.
Cep telefonu pilleri küçük olduğu için bunların üretim kaliteleri, darbeye dayanıklılığı ve izolasyonu artırılarak yangın çıkarma potansiyelleri çok düşürüldü.
Ancak şu anda çok büyük bir tehlike ortalıkta dolaşıyor hemde çok büyük bir hacimle. Elektrikli arabaların altı tamamen pil ile kaplı ve arabalar çarpışmaya açık aletler. Bu arabalara çarpmak, bu arabaların başka arabalara çarpması çok tehlikeli sonuçlara gebe. Çarpışmanın şiddeti tehlikenin kendisi değil. Bu çarpışma ile arabanın altında bulunan lityum pillerin izolasyonu bozulduğu ve oksijen ile temasa geçtiği an, hemen çok güçlü bir yangın çıkması tehlikesi bulunuyor.
Allah korusun böyle bir çarpışmada araç içinde sıkışma durumu olduğu durumda sıkışan kişiyi çok korkunç bir son bekliyor. Bu tehlike söndürülmesi şu andaki imkanlar ile mümkün olmayan güçlü bir yangın.
Bu öyle güçlü bir yangın ki anında arabayı küle çeviriyor. YouTubeye elektrikli araç yangını dendiğinde bir çok büyük yangını görmek mümkün. Bu yüzden bir çarpışma anında en geç 5 saniye içinde araçtan çıkmak ve hemen mümkün olduğu kadar uzaklaşmak gerekiyor. Yangın bu işin ilk tehlikesi, ikinci bir tehlike ortaya çıkan zehirli ve öldürücü gazlar. Yanan pillerden çıkan gazlar insanları anında öldürme kapasitesine sahip. Bu yüzden arabadan anında inmek ve uzaklaşabildiğiniz kadar uzağa kaçmak çok önemli.
Elektrikli arabalar bir yere çarpmadığı sürece güvenli bir araç ama çok tehlikeli ve yanıcı pil bloğu anlık bir darbe ile izolasyonunu kaybettiğinde felaket başlıyor. Pil teknolojisi geliştikçe, bu pillerin darbe ve suya maruz kalmadığı sürece yanması ve tehlike oluşturması engellendi. Soğutma sistemleri geliştirilerek pilin boşalması sırasında oluşan ısı uzaklaştırıldı. Ancak arabaların altına boydan boya yerleştirilen binden fazla küçük pilden oluşan batarya 1,5 tonu aşan ağırlığı nedeniyle arabanın en altında yer almak zorunda. Çünkü arabalarda ağırlık merkezi yere ne kadar yakın olursa devrilmesi o kadar güç olur. Ancak yere yakın bu pil bloğu hem darbelere karşı açık durumda hem de suya erişimi çok kolay. Yağmur, yaşta pil bloğuna suyun girmemesi gerekir. Pile erişecek bir damla su, dinamite erişmiş alev gibi. Zamanla bu sorunların üstesinden mutlaka gelinecektir ama şimdilik ortalıkta korkunç bir tehlike dolaşıp durmakta. Elektrikli araç kullananlar çok dikkatli olmalı, onlara yakın olanlar da çok dikkatli olmalı. Hem aracı sürenler, hem de çevre için çok tehlikeli bir şey trafikte dolaşıyor çünkü.
Toplam Okunma Sayısı : 377